T: 0252 - 22 00 21 | E: info@autobedrijfschoonoord.nl

g i

Storingsdiagnose

Moderne auto’s zijn uitgerust met erg veel elektronische systemen. Deze systemen beschikken stuk voor stuk over een diagnosefunctie. Dat houdt in dat wanneer zich een storing voordoet in zo’n systeem, dit kenbaar gemaakt wordt aan de bestuurder door middel van een controlelampje, melding op een display en/of een geluidssignaal. In zo’n geval kunt u natuurlijk bij ons terecht voor een storingsdiagnose.

storingsdiagnose

Om de juiste diagnose te kunnen stellen sluiten wij uw auto aan op moderne diagnoseapparatuur die de storing of fout uit het geheugen kan uitlezen. Wij maken hiervoor gebruik van een systeem van Snap On en een systeem van Bosch. Hiermee kunnen we alle merken en modellen uitlezen, dus ook die van u. Echter, met alleen uitlezen zijn we er nog niet. Een opgeslagen foutcode zegt ons namelijk niet wat er aan de hand is. De oorzaak van de storing is moet nog worden gevonden en uiteraard ook nog worden verholpen. Vaak is dit een tijdrovende aangelegenheid, waarvoor kennis, kunde en vaardigheid vereist zijn.  Bij Autobedrijf Schoonoord  hebben we zeer goed opgeleide en vakkundige monteurs, die regelmatig worden bijgeschoold om op de hoogte te blijven van de modernste technieken.

APK en storingen

Ook voor de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt er gelet op de diverse elektronische systemen in de auto. Zo moeten de storingslampjes van enkele systemen, zoals motor, remsysteem en airbag goed werken. Dit wordt gecontroleerd tijdens de APK door het contact aan te zetten en de motor te starten. Tijdens contact aan gaan de lampjes branden in verband met zelf diagnose, bij draaiende motor moeten de lampjes uit gaan. Nu is het niet altijd zo dat een brandend lampje betekent dat de auto wordt afgekeurd. Wel is het verstandig om door een goede storingsdiagnose het probleem op te sporen en te verhelpen.

Er brandt een lampje, wat nu?

Mocht er een storingslampje op uw dashboard gaan branden is er over het algemeen geen reden tot paniek. Over het algemeen geldt de regel: rood is stoppen, oranje is (voorzichtig) doorrijden. Wel is het belangrijk om te weten waarvoor welk lampje dient. U kunt dit terugvinden in de documentatie van uw auto. Bij twijfel kunt u ons natuurlijk bellen. Hieronder hebben we de belangrijkste lampjes uitgelicht:

 

Lampje

Stoppen

Remmen

Dit lampje kan duiden op te weinig remvloeistof, slijtage aan de remblokken of een probleem met het ABS-systeem. Doorrijden kan gevaarlijk zijn, omdat het ABS systeem mogelijk niet werkt. Neem zo snel mogelijk contact met ons op voor een storingsdiagnose.

Motor

Als dit lampje brandt is er iets mis met de motor of met de elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking regelt. Als het knippert is er mogelijk een heel ernstig probleem. Als de motor nog wel loopt, probeer dan goed te lette op verschillende signalen. Loopt de motor mooi regelmatig, houdt de auto in en dergelijke. Neem contact met ons op en geef uw bevindingen door. Knippert het lampje, dan direct stoppen.

Koeling

Er is iets mis met het koelsysteem. Daardoor kan de motor oververhit raken en ernstige schade oplopen. Stop en kijk of er nog voldoende koelvloeistof in het reservoir zit. Vul zo nodig koelvloeistof bij. Voorzichtig: als de motor oververhit is kunt u het beste ons bellen!

Olie

De oliedruk is te laag. Dit kan ernstige schade aan de motor opleveren, want de olie moet zorgen dat de motor ‘gesmeerd’ loopt. Zet dus direct de motor uit en peil de olie. Zo nodig bijvullen of aftappen.

Banden

Steeds meer auto’s hebben een controlesysteem voor de bandenspanning (TPMS) Vanaf 2014 is dit op nieuwe auto’s zelfs verplicht. Als dit lampje brandt heeft een van de banden te weinig spanning en is mogelijk zelfs lek. Parkeer de auto op een veilige plaats en controleer de banden.

Doorrijden

Airbag

Brandt dit lampje dan duidt het op een storing in de airbag of gordelspanner. Die doen het dus niet bij een eventuele aanrijding, waardoor de kans op ernstig letsel heel groot wordt. Maak zo snel mogelijk een afspraak om het airbagsysteem te laten controleren.

Besturing

Als dit lampje op het dashboard brandt kan er iets mis zijn met de stuurbekrachtiging. Als die uitvalt zult u voelen dat de besturing veel zwaarder is, vooral bij lage snelheden en parkeren. Maak zo snel mogelijk een afspraak om na te laten kijken wat het probleem is.

Accu

Het acculampje brandt altijd even als u de motor start maar moet daarna vanzelf uitgaan. Als het blijft branden kan er iets mis zijn met de dynamo, de stroomkabels of een aandrijfsnaar. Wellicht is het toch mogelijk om nog even door te rijden. In elk geval moet u een afspraak maken om de dynamo te laten controleren.

Bron: ANWB.nl