T: 0252 - 22 00 21 | E: info@autobedrijfschoonoord.nl

g i

Veilig rijden met uw caravan

Nederland is een land van caravanliefhebbers. Gezellig een weekendje naar de Veluwe of een paar weken naar Frankrijk of Italië… Voor velen van ons gaat er niets boven vakantie vieren, maar dan wel met de luxe van een eigen huisje op wielen. Als het dan eindelijk zover is, wilt u natuurlijk wel veilig rijden met de caravan!

Tegenwoordig worden steeds vaker, en vooral in de vakantieperiodes, op diverse plaatsen in het land strenge caravancontroles uitgevoerd door onder anderen de KLPD en de douane. Tijdens zo’n controle wordt zowel uw auto als caravan (en de combinatie van beiden) op enkele technische punten gecontroleerd. Voldoet uw caravan of auto niet aan de eisen, betekent dat soms een boete, of in het ergste geval einde vakantie! En dat zou toch zonde zijn. Daarom volgen hieronder een paar nuttige tips.

Uw auto heeft een bepaald maximum aanhangergewicht. Gemiddeld is dit 70% van het gewicht van de auto. Indien het maximaal te trekken gewicht u niet bekend is kunt u het bij de “nieuwe” groene kentekenbewijzen terugvinden op deel 1a. Staat het hier niet vermeld, kunt u ook contact opnemen met de RDW. Let erop dat het gewicht van uw caravan inclusief belading niet hoger is dan het toelaatbare aanhangergewicht. Is dit wel zo mag u de weg niet op. Kijk ook of er aan de auto extra aanpassingen zoals hulpveren of een koelsysteemaanpassing nodig zijn.

Bedenk dat de caravan het grootste deel van het jaar stilstaat. Ook door stilstaan treed er slijtage op aan bepaalde onderdelen. Neem bijvoorbeeld de banden. Zelfs als het profiel nog goed is kunnen de banden versleten zijn. Door het staan drogen de banden namelijk uit. Tijdens het oppompen of gewoon tijdens het rijden kunnen de banden door bijvoorbeeld de wrijvingswarmte klappen. Resultaat: dag caravan en einde vakantie. Ook extra aandacht verdienen de remmen. Door het lange stilstaan kunnen deze vastroesten, wat gevaarlijke situaties kan opleveren.
Ook in de Bollenstreek zijn een aantal caravanspecialisten waar u uw caravan met een gerust hart kunt aanbieden voor een controle beurt! Voor een vakantiebeurt aan uw auto bent u bij ons aan het juiste adres. Maak alleen wel tijdig een afspraak, want ook onze medewerkers hebben vakantie, dus het is vaak erg druk!

Een verhaal apart is het aan- en afkoppelen en de veiligheidsmaatregelen daarbij. Vergeet bijvoorbeeld de losbreekinrichting niet. Deze kabel moet bij caravancontroles vastzitten aan de speciale bevestiging die op de trekhaak is gemonteerd. Controleer bovendien iedere keer na het aankoppelen van de caravan de verlichting. Ook het beladen van de caravan vereist de nodige aandacht. Let erop dat u niet te veel laadt en dat alles op de juiste plaats staat. Vooral door verkeerde belading ontstaat ieder jaar weer heel wat schade aan auto en caravan.

Na het beladen van de auto en caravan is het natuurlijk logisch dat de auto van achteren iets door de veren zakt. Op zich is dit geen probleem, maar het betekent wel dat de voorkant van de auto omhoog. Een gevolg hiervan is dat de koplampen van de auto meer naar boven schijnen en dus als verblindend ervaren kunnen worden door tegemoet komend verkeer. In de meeste auto’s kan de koplamphoogte van binnenuit geregeld worden. Denk er dus om dat u deze in de laagste stand zet zodra u beladen op pad gaat.

Heeft u nog nooit met een caravan gereden, dan kunt u van tevoren beter een paar keer goed oefenen. Veel caravanbezitters hebben moeite met manoeuvreren. Door het extra gewicht, de lengte en de windgevoeligheid komt er nogal wat bij kijken. Informeer voor een reis naar het buitenland ook naar afwijkende verkeersregels en maximumsnelheden. Let erop dat de motor niet overbelast wordt en schakel op tijd terug. Denk er bij het afdalen aan dat u door terug te schakelen zoveel mogelijk afremt op de motor, zodat de remmen niet te warm worden.